a
Contact Info

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cing elit. Curabitur venenatis, nisl in bib endum commodo, sapien justo cursus urna.

Hirtenstraße 19, 10178 Berlin +49 30 240 414 20 office@baro.com
Working
Monday
9:00 - 24:00
Tuesday
9:00 - 24:00
Wednesday
CLOSED
Thursday
9:00 - 24:00
Friday
9:00 - 02:00
Saturday
9:00 - 02:00
Sunday
9:00 - 02:00
Follow Us
934 595 87652
ORDER & COLLECT

{:it}

1843 – La nascita del pastificio Tomadini

Nel 1843 Angelo Tomadini avvia un forno a Pordenone, allora piccolo paese che stava crescendo, a cui affianca la produzione di pasta prima fresca poi essiccata.

La Tomadini sforna prodotti di qualità che la gente apprezza, la produzione cresce e si aprono alcuni punti vendita a Pordenone per poter fornire dal cuore produttivo di via della motta tutta la città.

1862-1924

1862-1920 ad Angelo succede il figlio arcangelo che con amore prosegue il lavoro avviato dal padre.

1886- 1924 poi l’attività viene condotta da Antonio che però muore a soli 37 anni, lasciando la moglie Luigia e 5 figli.

1924 – 1930

1924 La vedova di Antonio Luigia assieme ai figli Arcangelo, Lorenzo, Gino e Giovanni con passione e determinazione prosegue nell´attività della famiglia, ormai diventata un´azienda affermata nel territorio.

1930 Acquisisce lo stabile che ospitava la cartiera San Marco e la trasforma in una moderna fabbrica di pasta, dove verranno inserite nuove macchine per la produzione e l´essicazione della pasta. La capacità di sapersi aggiornare con i tempi fa parte dello stile lavorativo della famiglia Tomadini, oltre che dei macchinari ci si dota pure del telefono (i nostri numeri di telefono erano il 5 ed il 6). La pasta Tomadini viene ormai venduta anche fuori pordenone, i mezzi di trasporto e le strade si stanno evolvendo e con esse anche la produzione e vendita dei prodotti Tomadini.

1944

Nel 1944 Luigia innaugura una fabbrica di pasta a Rezzato (BS) dotando anchessa delle più moderne tecnologie produttive del periodo per garantire alla sua sempre più vasta clientela un miglior prodotto. 5 figli.

1968

Nel 1968 si inaugura a Pordenone il nuovo stabilimento lungo la “nuovissima” statale allora in costruzione. In quegli anni vengono acquisiti altri pastifici del Friuli e del Veneto orientale, la Tomadini diventa così la maggiore reltà della regione Friuli Venezia Giulia. Ovunque si vada si trovano nei negozi gli ormai famosi scaffali della Tomadini. La pasta Tomadini diventa così un prodotto di consumo quotidiano in moltissime famiglie del Nord Est Italiano. La storia della Tomadini prosegue ancora con la quinta generazione nella pasta Angelo e Luigi entrano in azienda ad affiancare i genitori. Inizia così un percorso di ammodernamento ed automatizzazione della produzione che viene concentrata nello stabilimento di Pordenone chiudendo gli altri del Friuli e trasformando la fabbrica di Rezzato (BS) in un centro logistico di distruibuzione.

1986 – 2019

Nel 1986 la multinazionale Danone entra nella Tomadini avviando un progetto di ampio respiro per la diffusione nel mondo del marchio Tomadini.

Nel 1998 fino ai giorni d´oggi Luigi Tomadini riacquisisce la società e ne prosegue il lavoro portato avanti dalle generazioni che lo hanno preceduto continuando ad augurarvi un buon appetito.

Luigi Tomadini

{:}{:en}

1843 – The birth of the Tomadini pasta factory

In 1843, Angelo Tomadini established a bakery in Pordenone, which was at the time a small but thriving town. He soon added fresh pasta to his products, and then dried pasta a short time later.

Tomadini produced foodstuffs of the highest quality, quickly building up a large clientèle of satisfied customers. As the business grew, Tomadini opened a number of stores in Pordenone where he sold the products prepared in his main bakery in Via Della Motta.

1862-1924

1844 – 1920 Angelo was succeeded by his son, Arcangelo Tomadini who continued in his father’s footsteps with enthusiasm and dedication.

Between 1886 and 1924, the company was run by Antonio Tomadini, who died prematurely at just 37 years of age, leaving his wife Luigia and five children.

1924 – 1930

1924 Antonio’s widow, Luigia, together with their sons Arcangelo, Lorenzo, Gino and Giovanni continued with passion and great determination to run the family firm, which by now had grown into a major business.

In 1930, Tomadini acquired the building previously occupied by the San Marco paper mill, transforming it into a modern pasta-producing factory and installing new machinery for the production and essication of pasta products. The Tomadini family’s work ethos has always been based on an innate talent for keeping up with the times, and as well as installing the latest machinery, the factory even had a telephone (and the numbers – 5 and 6 – were among the very first in Pordenone).

1944

By now, Tomadini’s pasta was distributed in the outlying areas beyond Pordenone, thanks to rapidly-improving transport vehicles and roads. Sales of Tomadini products grew steadily, and in 1944 Luigia inaugurated a pasta production plant in Rezzato (Brescia); here, too, the most modern technological machinery was installed in order to guarantee the company’s ever-growing clientèle the finest products.

1968

In 1968, a new factory was built on the recently-completed ring road to the north of Pordenone, and during this period the company acquired further pasta production plants in Friuli and Veneto. By now, Tomadini had become the largest pasta firm in the Friuli-Venezia Giulia region. The well-known display shelves with the Tomadini logo are now to be found throughout the area, and the company’s pasta has become a daily part of the lives of a huge number of families in North-Eastern Italy. Tomadini continued to thrive, and the fifth generation – Angelo and Luigi – joined the company to work alongside their parents. This marked the start of a period of modernization and automation of production, which was concentrated in the Pordenone plant, while the remaining pasta factories in Friuli were closed. The plant in Rezzato (Brescia) was turned into a logistics and distribution centre.

1986 – 2019

In 1987, the multinational corporation Danone acquired the company, initiating a major initiative aimed at increasing production to international levels.

In 1998, Luigi Tomadini re-acquired the company, and to this day continues the work that his family had carried out for generations, bringing Tomadini’s pasta to tables throughout the country.

Luigi Tomadini

{:}